dinsdag 9 augustus 2011

Sesamstraat en de vakantieplanning

Wie is er niet groot mee geworden...? Het loopt al jaren. En - al zit het nu op een wat ongelukkige tijd - het is nog altijd erg geliefd onder kinderen: Sesamstraat!

Papagaaien en apen
Kinderen zijn papagaaien en kleine apen. Papagaaien in die zin dat ze taal in eerste instantie leren door napraten. Dus dat leren ze van ons. Ook van jou. Dus als je kind welbespraakt is en een uitgebreid vocabulaire bezigt: goed bezig. Maar ook de vloeken, roddel, achterklap en andere ' minder deftige'  uitspraken - jaja - die krijgen ze van ons.

En apen: het conditioneren van gedrag gebeurt ook in 'onze kudde' . Zo zijn onze manieren. Deels cultureel bepaald en daarmee afhankelijk van het land waarin je geboren wordt. Maar ook van ' de groep'  waarin wij doorgaans vertoeven. Niet dat kinderen van hooligans nu ook meteen hooligans worden, maar toch. Kijk en luister maar eens goed in een beetje uitgebreide speeltuin.

Sesamstraat: samen!
Een van de belangrijke thema's in sesamstraat is: samen. Samen werken, samen leven, samen dingen doen, samen delen, etcetera. Dat proberen ze er toch behoorlijk in te slaan. En dat terwijl onze samenleving nog verder individualiseert. De meeste mensen zijn - hoewel ze het zelf anders zien - eerst met zichzelf bezig, daarna met hun direct naasten en dan na een tijdje de rest. Is sesamstraat dan niet succesvol?

Ik denk het wel. Het meeste gedrag dat we jong aanleren, tot onze pubertijd, kunnen we vrij snel weer oproepen en toepassen. Als er maar aanspraak op gemaakt wordt.
Laatst moest de vakantieplanning weer definitief gemaakt worden: hoe is dat verlopen bij jou? In goed overleg? Of had toch die ene collega weer zijn (of haar) voorkeursweken erdoor weten te drukken? ' Ik heb al gereserveerd en kan er niet meer onderuit' . ' Mag jij volgende keer als eerste kiezen' . ' Oh, ik dacht dat jou dat ook wel goed uitkwam' . Jaja: dag samenwerken.

Vakantieplanning volgend jaar?
Zelfroosteren appeleert in een team aan het gezonde verstand en het gevoel voor verhoudingen: Hoe doen wij de dingen? Doen we dat slim? En handig? En samen?
Organisaties die zelfroosteren implementeren stellen binnen 6 maanden vast dat teams soepeler gaan draaien, beter communiceren, effectiever zijn, minder sores veroorzaken en - hoe handig - zelfstandig voor meer dan 98% van de personeelsplanning zorgen.

Zelfroostreren is niet 1 maar meer zorgen minder. Dus dit was de laatste lastige vakantieplanning. Volgend jaar anders? Fijne dagen nog!