Publicaties over 'Sociale Innovatie' vliegen je om de oren. Allerlei soorten en maten passeren de revuel. Zeker als je op internet HR (Human Resource)-gerelateerde onderwerpen volgt. Want dat is wel zo'n beetje het domein waarin het 'hot' is. En dat hoort ook zo.
Bedrijfskunde
Maar daarmee raakt het meteen ook aan het totale bedrijf. Want Personeelszaken (HR) gaat tot in de porien van iedere organisatie. En dat komt omdat voor ieder bedrijf 'het menselijk kapitaal' het allergrootst is. Machines zijn vervangbaar, kennis niet of nauwelijks.
Vaak zijn salariskosten ook de hoogtste kostenpost, maar ook als dat niet zo is, drijft een bedrijf op mensen. Zouden die er niet zijn, van valt alles vroeg of laat stil.
Hoe belangrijk vinden #leiders HR?
Alle portefueilles van de mannen en vrouwen in een managementteam raken elkaar en hebben met elkaar te maken. Maar de portefeuille van HR is fundamenteel voor alle anderen. Die hebben allen input nodig in de vorm van goede, geschoolde, tevreden, enthousiaste en ambitieuze mensen. En daarvoor 'kijken' ze dus naar HR.
Maar die kan daar - op zichzelf - niet alle credits voor krijgen. Of verantwoordelijkheid voor dragen. Dat is een bredere verantwoordelijkheid van het team van leiders die het MT zou moeten zijn.
Onderzoek
Onderzoek wijst uit dat bij navraag iedere leider, iedere persoon, het belang van medewerkers herkent.
Maar onderzoek wijst ook uit dat leiders in hun dagelijkse praktijk toch moeite hebben met het uitvoeren van de open deuren die leiden tot een tevreden groep medewerkers.
'Communicatie', 'transparantie', 'doelen stellen en delen', 'binden en boeien'. Het blijft moeilijk.
Dringt de tijd niet om dat snel op te pakken dan? Je zou zeggen van wel. Maar misschien is een dergelijke urgentie al wel van alle tijden. Wat anders van strekking dan voorheen (vroeger 'fabrieken vullen'; nu 'kenniswerkers vasthouden'), maar toch. Noodzaak aan goede medewerkers was er al.
Innoveren? Waarom dan?
Dus zouden we feitelijk rustig achterover kunnen leunen en de gebeurtenissen de vrije loop laten. Komt vanzelf goed. Of in ieder geval een oplossing.
Wat resteert is een groep 'innovators', die het stuur in eigen handen nemen. Niet afwachten wat er met de onderneming en de medewerkers gaat gebeuren, maar proberen maximaal op het eigen doel te sturen. Medewerkers binnen laten komen en vervolgens blijven binden en boeien. Binnen onze tand des tijds.
Ruimte bieden aan de trends die toch onontkoombaar zijn, maar daar wel maximaal rekening mee houden. Hoort u bij de sociale innovators in Nederland?
Garantie voor succes?
dinsdag 26 april 2011
donderdag 7 april 2011
#Planningswasstraat; Op naar #zelfroosteren?
Zoals jullie weten doe ik mee in de start-up 'Bluefield Planning'. En met Bluefield Planning richten wij ons op #zelfroosteren. U denkt:' het wordt voorjaar, de avonden lengen: gooi maar aan die BBQ!". Neen. Of ja; natuurlijk wel, maar daar gaat zelfroosteren niet over.
Zelfroosteren raakt aan de kern van alles wat met een organisatie te maken heeft. En niet eens met veel fantasie. Het komt erop aan dat mensen, teams meer #eigenaarschap nemen over de planning van werk en hun eigen inzet. Klinkt eenvoudig, lijkt wollig, maar het is een fundamentele beweging die geholpen wordt door diverse trends waar wij ons bij werkend Nederland allemaal druk om maken.
Zelfroosteren raakt aan de kern van alles wat met een organisatie te maken heeft. En niet eens met veel fantasie. Het komt erop aan dat mensen, teams meer #eigenaarschap nemen over de planning van werk en hun eigen inzet. Klinkt eenvoudig, lijkt wollig, maar het is een fundamentele beweging die geholpen wordt door diverse trends waar wij ons bij werkend Nederland allemaal druk om maken.
Het komt neer op #slimmerwerken. En daarvoor kun je aankloppen bij vijf aspecten van een organisatie: Mens, Organisatie, Processen, IT en Financiele oorzaken/gevolgen.
Over #zelfroosteren denken veel bedrijven al na. Mooi. Maar nu nog een volgende stap. En wat blijkt; mensen (managers?) hikken aan tegen de voorwaarden waar aan voldaan 'moet' worden en de mogelijke gevolgen. Met andere woorden: de herkenbare terughoudendheid steekt de kop op vanwege het 'ongewisse'. Maar heel ongewis hoeft het niet te zijn. Met de standaardaanpak op bovenstaande domeinen ga je stap voor stap - zonder enig risico - door de #planningswasstraat.
Stellingen --> om uw brein vast te breken
- De mensen in ons bedrijf gáán voor onze organisatiedoelstellingen!
- Onze werkprocessen zijn prima beschreven en up-to-date!
- Nieuwe collega's weten snel de weg in onze logische werkprocessen!
- De arbeidsvoorwaarden bij ons bedrijf zijn opgenomen in een 'cafetaria-model'
- Het verzuimcijfer bij ons bedrijf is niet zorgelijk, maar zou wel lager kunnen!
Het kan zomaar zijn dat u 4 keer ja en 1 keer nee scoort! Dan moet u zeker even bellen met Bluefield Planning! Maar ook als u 1 of 2 keer een Ja hebt is er misschien winst te behalen.
Business Case
Uiteindelijk gaat het om geld. De kern van ons verhaal gaat over mensen en het menselijk kapitaal van bedrijven. En onze overtuiging is dat gezonde spelers in een gezond team gezonde resultaten leveren. Nu, morgen en overmorgen. Maar investeringen in dat menselijk kapitaal moeten wel rendabel zijn.
Wij helpen u met de Business Case (check de aanbieding voor april en mei van 2011) . Is-ie nuttig en positief, dan creeeren we gezamenlijk een vraag en daarmee een effectief project.
Is-ie negatief, dan is dat zeer goed nieuws! Dan bent u op de goede weg, is een extra investering niet nodig en leren we graag van u en uw bedrijf: Hoeoeoeoeoeoe doet u dat toch ????????
Abonneren op:
Posts (Atom)